Leírás: szárnyatlan, 5-7 mm hosszú ízeltlábúak, amelyek feje, tora és potroha egybe forrott. A test elülső részében a szájnyílás előtt egy pár rövid olló található, majd egy pár szelvényezett csáprágó következik, a test oldalán pedig 4 pár, többnyire igen hosszú, cérnavékony járóláb helyezkedik el.

Akárcsak a pókok esetében, a fiatal kaszáspókok is hasonlítanak az imágókra. A növényeken leggyakrabban a házi kaszáspókkal (Phalangium opilio), az épületek falain pedig a fali kaszáspókkal (Opilio parietinus) találkozhatunk.

Életmód: a kaszáspókok a földön, a házak falain másznak, de tömegesen előfordulnak a növényeken is. Főleg éjszaka aktívak, amikor zsákmányra lesnek. Zsákmányuk, akárcsak a pókok esetében, apró ízeltlábúak, főleg rovarok, talajlakó rákszabásúak, de apró csigák vagy kis földigiliszták is lehetnek. A nőstények hosszú, hüvelyszerű tojócsövük segítségével rakják le petéiket a fakéregben vagy a földben található repedésekbe. A kikelt pókocskák az imágókhoz hasonló életmódot folytatnak.

Jelentőség: a kaszáspókok nem válogatós ragadozók és elválaszthatatlan részét alkotják a predátorok és zsákmányuk közötti természetes egyensúly szabályozó folyamatának.

Védelem és támogatás: akárcsak a pókok esetében, a kaszáspókoknak természetes életteret biztosító biotópok, mint pl. a változatos növénytakarójú mezsgyék, kis ligetek, a mezei utak, parlagok érintetlenül hagyott széleinek stb. megóvására kell törekedni.