Botryotinia fuckeliana (anamorfa Botrytis cinerea), Sclerotinia sclerotiorum, S. minor, Thanatepho-rus cucumeris (anamorfa Rhizoctonia solani)

Tünetek: olyan betegségről van szó, amelyet több kórokozó is kiválthat. Az elsődleges kórokozó igen gyakran a Thanatephorus cucumeris szokott lenni, amely a levél és a talaj érintkezési helyén mikroszkopikus repedéseket okoz, amelyek kaput nyitnak más gombák számára.

Emellett a külső levelek rothadását is okozhatja. A másodlagos fertőzés során eleinte a gyökérnyak meglágyul, megbámul és rothadásnak indul. Ennek következtében a levelek, a külsőktől kiindulva fokozatosan megsárgulnak, hervadnak és a földre hajlanak. Nedves időben rothadnak, száraz időben elszáradnak. A Sclerotinia sclerotiorum és a S. minor esetében a károsodott részekben, mindenekelőtt a kifejlődő fejek közepében (a „szivecskékben“) fehér vattaszerű micélium keletkezik, amelyben fekete, kemény termőtestecskék (szkleróciumok) fejlődnek. A S. sclerotiorum esetében a szkleróciumok nagysága 3-10 mm, a S. minor esetében lényegesen kisebb (0,5-2 mm), vagy kérgekké állnak össze. A Botryotinia fuckeliana gomba támadása esetén jellegzetes szürke sporangiumképző micélum keletkezik, amit szkleróciumok kialakulása kísér.

Jelentőség: az üvegházakban kevésbé kedvező hőmérsékleti és fényviszonyok, valamint páratartalom mellett nevelt fejessaláta súlyos betegsége.

Gazdanövények: A Sclerotinia sclerotiorum és a Botryotinia fuckeliana gomba széles körben polifág (gazdanövényeinek köre kiterjedt), míg a S. minor esetében jóval kevesebb gazdanövény ismert. Fejlődési ciklus: Az említett gombák a talajban szkleróciumok formájában vagy a növényi maradványokon kialakult micélium formájában életképesek maradnak. Kedvező körülmények között a szkleróciu-mokból csészealakú termőtestek (apotéciumok) fejlődnek, amelyekben spórák képződnek és ezek szétszóródnak a környezetben, ökológia: a betegségnek kedvez a levegő és a talaj magas nedvességtartalma és a 20 °C fölötti hőmérséklet.

A saláta rothadása elleni védelem

Közvetett: a termesztett növények váltogatása, ellenállóbb (kiegyenesedett levelű) fajták termesztése, a fertőtlenített vetőanyag alkalmazása, szövetlen textíliák használata, ritkább állomány, megfelelő szellőztetés, kíméletes öntözés, a nitrogéntrágyák túladagolásának elkerülése, a nagyobb hőmérsékletingadozások korlátozása, a fertőzött növények időben (még a szkleróciumok talajba jutása előtt) és következetesen elvégzett megsemmisítése. Hogy minél kevesebbet érintkezzenek a levelek a talajjal, a palántákat csak a feltöltések csúcsaira vagy a földlabdás palántákat a föld felszínére kihelyezni, illetve csak részben beereszteni őket a talajba.

Közvetlen: Nagyon jó eredmény érhető el Coniothyrium minitans hatóanyagú készítményekkel. Ezek a vetés illetve palántázás előtt kijuttatott hiperparazita gombák elpusztítják a talajban lévő szkle-róciumokat. Alkalmazásukról bővebb információ található A biológiai védekezés kereskedelmileg előállított készítményei c. fejezetben. Vegyszeres védelem dikarboximid tartalmú készítményekkel lehetséges. Az első kezelést 4-5 héttel a palánták kiültetését követően, a másodikat két héttel később végzik. Mindenekelőtt a gyökérnyak környékét kell kezelni, de nem hagyható ki a talaj sem az egyes növények között. A kezelést követően már nem szabad mozgatni a talajt.