Levéltetvek (Aphidoidea, stb.)

A salátát számos polifág levéltetűfaj támadja. Ezek a vírusok terjesztésével és közvetlen szívogatásukkal is károsítanak. Mindenekelőtt a fertőzött saláta piaci értékvesztése jelentős.

Az üvegházakban kereskedelemben kapható levéltetű-antagonistá-kat, a szabadföldön viszont a hasznos élőlényeket kímélő szelektív rovarölő szereket is lehet alkalmazni.

Tripszek (Thripstabaci, Thrips angusticeps, stb.)

Nyáron, főleg a gabonafélék érését követően a zöldség veteményekre tömegesen átrepülnek bizonyos polifág tripszfajok. A megtámadott növényeken szívogatásukkal a felszíni szöveteket károsítják, ami eleinte ezüstösen csillogó foltok alakjában nyilvánul meg. Ezek a helyek később megsárgulnak, beszáradnak és megbámulnák. A szöveteken apró ürülékkupacok vannak.

Szívogatásukkal az imágók és a lárvák egyaránt kárt okoznak.

A kémiai rovarölő szerek közül pl. a metil-pirimiphos alapú készítmények alkalmazhatók. A védelmet bonyolítja az a körülmény, hogy a tripszek átrepülése a gabonaneműekről és a pázsitfüvekről viszonylag sokáig tart. További információkat lásd a Soktápnövényű kártevők c. fejezetben.

Drótférgek (Agriotes, stb.)

A fiatal növények hervadnak és elhalnak. A növények gyökérrendszerének a közelében 10-20 mm hosszú, kemény, világosbarna lárvák („drótférgek“) találhatók. További információkat lásd a Soktápnövényű kártevők c. fejezetben.

Védelem: fészkesvirágzatú zöldségeket leghamarabb csak 3 év elteltével termeszteni. Rovarölő szerekkel csávázott vetőmagot alkalmazni. Kiültetéskor ragnulált rovarölő szereket használni.