Tünetek: a salátagyökereken és más fészkesvirágzatú növényeken sárgás gubacstetű kolóniák, behintve fehér viaszos izzadmányokkal. A megtámadott növények sárgulnak és elsatnyulnak. Jelentőség: széles körben elterjedt, nyáron a salátán és az endívián helyileg nagy károkat okozó faj.

Gazdanövények: nyári gazdanövények: saláta, endívia, a mezei katáng és a fészkesek családjának számos gyomnövényfaja. Téli gazdanövény: fekete nyárfa.

Fejlődési ciklus: ez a gubacstetű rendszerint petestádiumban telel át a fekete nyárfán. Tavasszal, rügyfakadáskor kelnek ki a nimfák, amelyek a nyárfa levélnyelein jellegzetes, 1-2 cm-es gubacsokat alakítanak ki. Június elején a gubacsok felrepednek és a szárnyas gyökér-tetvek felkeresik nyári gazdanövényeiket. Ezeken keltik ki lárváikat, amelyek lemásznak a gyökerekhez, ősszel a gyökértetvek ismét a fekete nyárfára vándorolnak.

ökológia: a nimfákon és az imágókon azAphelinus tetűrontó fémfür-késznemzetség képviselői, a Protaphelinus dargahae és a Protoap-helinus nikolskajae élősködnek. A gyökértetű kolóniákat a saláta gyökerein a futrinkák és az Erynia nouryi rovarpatogén gomba is megtámadja.

A saláta-gyökértetű elleni védelem

Közvetett: júniustól augusztus végéig olyan fajtákat termeszteni, amelyek rezisztensek vagy toleránsak e gyökértetűvel szemben. A salátatáblák környékén nem telepíteni fekete nyárfát.

Közvetlen: a kritikus nyári időszakban engedélyezett rovarölő szerekkel kezelni az ültetvényt, esetleg granulált rovarölő szereket juttatni a talajba.