A talaj szikesedését a talajvízből vagy az öntözővízből és a szervetlen trágyákból származó, könnyen oldódó sók felhalmozódása okozza a talaj felső rétegeiben. Szikes talajoknak nevezzük azokat, amelyekből nyert telített vizes oldatok elektromos vezetőképessége nagyobb, mint 4 mS/cm.

A saláta az igen érzékeny növények közé tartozik, amely a talaj szikesedésére lassúbb fejképződéssel és sötét, kemény (bőr) levelek képzésével reagál. Ez a zavar elsősorban azokon a területeken alakul ki, ahol kevesebb víz jut a talajba, mint amennyi elpárolog belőle. A talaj szikesedéséből adódó zavarok korlátozhatók az altalaj megfelelő áteresztőképességének biztosításával, a szervetlen trágyák csökkentett adagolásával, a megfelelő öntözéssel, esetleg a talaj átmosásával (vigyázni kell a talajvíz védelmére!).