Jellemzés: Mérsékeltövi növény, a hőmérséklettel szemben nem különösen igényes, jól tűri (igényli) a nappali és az éjszakai hőmérséklet-ingadozásokat. Termőhely: Szellős (nyílt), talajmélyedésektől mentes, de nem kiszáradó termőhelyet igényel. Vetésforgó: Rövid tenyészideje folytán egyaránt besorolható előveteményként, köztes veteményként és utó-veteményként.

Termesztett fajták és típusok: A saláta valamennyi fajtáját csakis a célnak megfelelő feltételek mellett és időben lehet termeszteni.

Fejes saláta típusok:

 • a fűtött üvegházakban és melegágyakban való termesztésre
 • a fűtött üvegházakban és fóliasátrakban (2x fólia) való termesztésre
 • a fűtetlen üvegházakban és fóliasátrakban való termesztésre
 • tavaszi és őszi szabadföldi termesztésre
 • egész évi szabadföldi termesztésre
 • nyári szabadföldi termesztésre
 • nyári jégsaláta (csillogó levelek)
 • őszvégi (áttelelő)

Leveles saláta típusok (nem képez fejeket, hanem gömbszerű levélhalmazokat):

 • durván fodros
 • finoman fodros
 • sima, lebenyes

A leveles saláta elsősorban tavaszi és őszi szabadföldi termesztésre alkalmas.

A saláta vetése, palántázása

Vetés és palántanevelés: 6-12 héttel a tervezett palántázás előtt vetjük (minél rövidebb nappal, annál hosszabb palántanevelés), nedves vetési szubsztrátumokba, négyzetcentiméterenként 2 maggal számolva, 0,5-1 cm mélyre. Alacsonyabb tápanyagtartalmú földbe tűzdeljük át úgy, hogy minden palántára 10-30 cm2 jusson fordított arányban a nappal hosszával. Ha a termőföld nem steril, előkészítéséhez Previcurt, Fundazolt stb. alkalmazunk a használati utasítás szerint. Rendszeresen öntözünk, de nem áztatjuk át a talajt, hogy a gyökerek levegőhöz jussanak. Szabadföldi termesztés esetén a saláta közvetlenül is vethető 30-40 cm-es sortávolságban, folyóméterenként 15-20 maggal számolva. Miután 3-4 valódi levelet fejlesztett, a távolságot 20-30 cm-re egységesítjük termesztett fajták fejnagysága szerint.

Ajánlott hőmérsékletek kompakt palánták és szilárd (nehéz) fejek hajtatásos termesztése céljából:

fejlődési stádium

éjszakai hőmérséklet

nappal - borult ég

nappal - derült ég

vetéstől kikelésig

14-16°C

20-22 °C

22-24 °C

kikeléstől és tűzdeléstől

6-8 °C

14-16°C

19-21 °C

palántázás után

8-10 °C

16-18°C

20-22 °C

fejképződés idején

4-8 °C

14-16°C

18-20°C

Palántázás és öntözés: A termesztett fajták fejnagysága szerint 25x25 cm-től (hajtatásos és tavaszi) 35x35 cm-ig terjedő (nagyfejű jégsaláta) kötésben palántázunk. Fontos a sekély kiültetés. A palántázást követően a fejek kialakulásáig rendszeresen öntözzük, de nem áztatjuk át a talajt, hogy a gyökerek leve-gőzhessenek. A fejképződés idején kiadósán, de óvatosan és nagyobb időközönként öntözünk, nehogy a fejek rothadni kezdjenek vagy salátaperonoszpóra támadja meg őket. A salátafejeknek - és a termőföldnek is - minél hamarabb meg kell száradniuk, ezért a hajtatókban kizárólag reggel öntözünk, majd erőteljesen szellőztetünk (a huzat nem zavarja a salátát).

Növényápolás a tenyészidőben: Mivel a saláta számára nem léteznek kétszikű gyomok elleni herbicidek, gyomlálással és kapálással kell irtanunk őket. De leghatékonyabb a fekete fólia alkalmazása, aminek nagyon kedvező hatása van a fejek minőségére. A legkorábbi szabadföldi palánták esetében jelentősen meggyorsíthatjuk a növények növekedését és fejlődését, ha fehér fóliával letakarjuk őket, amelyet a fejképződés idején, legkésőbb 2-3 héttel a betakarítás előtt vagy a tartós felmelegedés beálltával távolítunk el.

Betakarítás: Átválogatva, csak a kellően nagy és szilárd fejeket szedjük, leginkább reggel, ha borult az ég, akkor délután is. A fejet levágva és az alsó (piszkos, sérült) leveleket eltávolítva a salátafejeket ládákba rakjuk és azonnal megvédjük a napfénytől és a széltől, kihasználva a hűtési technikát is.