Noha ez a betegség mindenütt elterjedt, ahol petrezselymet termesztenek, tájainkon nem régóta okoz gazdasági szempontból is jelentősebb károkat. A kórokozó egy gomba, a Septoria petroselini, amely a petrezselyem levelein és levélnyelein szürkés, barna szegélyű foltokat okoz.

Elsősorban a foltok felszínén jól látható a nagy számú, apró, fekete termőtest (piknídium). Ezek a fertőzött magvakon is előfordulnak. A foltok határa éles és fokozatosan növekednek. Az erősebben fertőzött növényeken fokozatosan elhalnak az idősebb levelek és csak a legfiatalabb levelek maradnak egészségesek. A levélfelület redukciója következtében csökken a gyökerek nagysága. A fertőzés legfőbb forrása a fertőzött vetőmag és a földeken maradt fertőzött tarlómaradványok. A veteményben a betegség mind a légáramlattal, mind az esőcseppekkel terjed. A betegség terjedésének kedvez a hűvösebb és nedvesebb időjárás. A gomba a petrezselyem mellett a gyomnövénynek számító mérges ádázt (Aethusa cyna- pium) is megfertőzi.

Alapvető agrotechnikai eljárás a petrezselyemültetvények kellő térbeli elkülönítése és az előző évi parcellán a petrezselyem több éves szüneteltetése, valamint a mérges ádáz (Aethusa cynapium) nevű gyom következetes kiirtása. A legfontosabb védelem azonban az egészséges vagy a megfelelő módon csávázott (captan, iprodione) vetőmag alkalmazása. Noha nálunk nem ismeretes speciális vegyszeres védelem, amelyet a vegetációs időszakban alkalmazni lehetne, elméletileg felhasználhatók a zeller szeptóriás levélfoltossága ellen ajánlott készítmények.