BCMV, BYMV, TSV, PMV, PEMV, BLRV stb.

Tünetek: a hüvelyeseket több tucat vírus fertőzheti. Tüneteik eléggé változatosak. Olykor a vírusbetegségeket összetévesztik a genetikai rendellenességekkel. A leggyakrabban előforduló vírusbetegségek:

A bab általános mozaikvírusa (Beán common mosaic vims - BCMV) -a levelek mozaikosodását és mindenekelőtt hólyagosodását okozza. A fertőzött növényeken kis, torzult, kevés szemet tartalmazó hüvelyek képződnek. A bab sárga mozaikvírusa (Beán yellow mosaic virus -BYMV) - a levelek sárga mozaikosodását és erős fodrosodását okozza, gyakran a növények seprűsödését is. A fertőzött növények kevés virágot fejlesztenek vagy hüvelyeik torzultak. A dohány csíkosság vírusa (Tobacco streak vírus -TSV) az érhálózat vörösbarna elszíneződését, majd az erek közötti szövetek fokozatos elszáradását okozza. A borsó mozaikvírusa (Pea mosaic virus - PMV) gyakori, de csak kis mértékben káros, az erek sárga színű hálózatot képeznek. A borsó kinövési mozaikbetegsége (Pea anation mosaic vims - PEMV) nyomán az érhálózat erősen kihangsúlyozott, a levelek fodrosodottak, a hajtáscsúcsok torzultak és a hüvelyek kicsik. A bab vírusos levélsodrott-sága (Beán leaf roll virus - BLRV) a borsó törpe növését és a levelek sodrottságát okozza, amely a lóbabnál a legszembeötlőbb. Jelentőség: a károsodás függ a vírus típusától, de az éghajlati viszonyok, a növények kora és az egyes fajták érzékenysége folytán is különböző lehet. Olykor ugyanazt a növényt egyidejűleg két vagy több vírus is fertőzheti.

Gazdanövény: az említett vírusok a hüvelyesek mellett a pillangósvirágúak (Fabaceae) más fajait is fertőzik, pl. a hereféléket. Bizonyos vírusok (pl. BYMV) további dísznövényeket vagy gyomnövényeket is megfertőzhetnek.

Fejlődési ciklus: a legelterjedtebb vírusvektorok a levéltetvek. A BCMV és a TSV vetőmaggal terjed (a BCMV akár a szemek 50 %-bán is jelen lehet és a vetőmagban akár 30 évig is életképes maradhat), a BCMV ezen kívül mechanikus úton vagy a virágporral is terjed. A TSV általában a talajban tartózkodik.

Bab és borsó vírusos betegségek elleni védelme

Közvetett: a hüvelyeseket nem ajánlatos a here- és a lucernatáblák közelében termeszteni. Bizonyos vírusbetegségekkel szemben az egyes fajták érzékenysége jelentősen eltér.

Közvetlen: a levéltetvek visszaszorítása, és az afidofág (levéltetű fogyasztó) szervezetek támogatása és védelme (lásd a Hasznos élő szervetetek c. fejezetet.)