Jellemzés: a pillangósvirágúak családjába tartozó melegkedvelő növény, értékes agronómiái tulajdonságokkal (gyökerein N-kötő gümőbaktériumok élnek, a talajszerkezetet kedvezően befolyásolja, elnyomja a gyomokat és támogatja a talaj biológiai működését). A mi éghajlati viszonyaink között a babot száraz magterméséért ("szárazbab"), illetve hüvelyéért ("zöldbab", "vajbab") termesztik (ez utóbbiak többnyire bokorbabfajták, hüvelyeik pergamenhártya- és szálkamentesek).

Környezeti igények: a bab más pillangósvirágúakhoz viszonyítva nagyobb igényeket támaszt a környezettel szemben, melegebb, napsütötte termőhelyet igényel 200-400 m tengerszint feletti magasságig. Biológiailag aktív, elegendő hozzáférhető tápanyagot tartalmazó talajra van szüksége. Alkalmasabbak a lazább, szellős homokos-agyagos és agyagos-homokos, meszezett, 6,5-7,5 pH-értékű talajok. Nem alkalmasak a tömörödött, kötött és hideg talajok.

Vetésforgó: a vetésforgóban a babot a harmadik szakaszba sorolják, a gabonafélék és más növények után, kivéve a hüvelyeseket. Ugyanoda 3-4 év elteltével ajánlatos ismét ültetni. Ebből a besorolásból következik a trágyázás módja is - a műtrágya tiszta tápanyagainak aránya: N - 30 kg/ha, P - 32 kg/ha, K -110 kg/ha, a talaj közepes tápanyagtartalmával számolva. A trágyát a vetés előtti talaj-előkészítés során juttatják a talajba.

A bab vetése

Az ültetvény kialakítása: a bab számára gondosan elő kell készíteni a talajt, a magágy 70-100 mm, a vetés mélysége 40-70 mm. A vetést akkor kell elvégezni, amikor a talaj hőmérséklete már nem süllyed 9 °C alá, tehát május első felében. Mivel a zöldbab tenyészideje rövid, 80-100 nap, meghosszabbíthatjuk a betakarítás idejét, ha június közepéig folyamatosan ültetünk babot. A vetés függ a vetőmag termőértékétől (HTS). Az ajánlott csíraszám hektáronként 500 -600, ami a közepes szemnagyságú fajtáknál hektáronként kb. 170-200 kg-ot tesz ki.

Növényápolás a tenyészidőben: az ültetvényt gyommentes állapotban kell tartani - egyrészt mechanikusan (gyomlálás, kapálás legkésőbb egy héttel a virágzás előtt, később a virágok lehullanak), másrészt vegyileg (preemergensen Synfloran vetés előtt, Stomp 400 vetés után). A rövid tenyészidőre való tekintettel a herbici-des kezelés kétes értékű.

A bab állapotát és a hüvelyek hozamát egyebek között a zöldanyag növelése céljából a tenyészidő első fázisában elvégzett levéltrágyázás is befolyásolja. Fontos, hogy a talajban legyen elég nedvesség, szárazabb körülmények között az öntözés elkerülhetetlen. De csak a virágzásig öntözünk, később az öntözés negatívan befolyásolja a növény állapotát.

Betakarítás: a gazdasági éréskor történő betakarítás ideje a vetés időpontjától és az alsó hüvelyek ún. fehérlésének idejétől függ, amikor a hüvelyekben a babszemek még zsengék. Vagy kézzel szedjük a hüvelyeket -ez folyamatos betakarítást tesz lehetővé vagy az egész termést egyszerre, géppel szedjük le.