Delia platura, syn. Phorbia platura

Tünetek: a szikleveleken és a tenyészőcsúcsokon rágások, színük barnás. A fiatal növények satnyulnak és elhalnak. A fertőzött növénykékben átlátszó, akár 8 mm-t is elérő légylárvák (nyüvek) vannak. Jelentőség: fontos kártevő, amely lokálisan képes kipusztítani a babot és sok más zöldségfélét is.

Nemcsak rágásával károsít, hanem a baktériumos betegségek terjesztésével is, mint pl. az Erwinia carotovora. A károkozást növeli a hűvös időjárás, amely lefékezi a növények csírázását.

Gazdanövények: bab, borsó, uborka, paradicsom, káposzta, spárga, hónapos retek, vöröshagyma, fokhagyma stb.

Fejlődési ciklus: a nőstények az első nemzedék petéit márciusban rakják le frissen megművelt talajba a szemekre vagy a közelükbe, esetleg a csírázó növényekre. 3-4 hét múlva kikel az imágók következő nemzedéke. Európa melegebb térségeiben a káposztalégynek 3-4 nemzedéke is kifejlődik egy évben.

A nyári káposztalégy állomány-sűrűsége kisebb azokban az években, amikor a nyarak szárazak és melegek. A lárvákat az élősködő Phygadeuon fürkésznemzetség és Aphaereta gyilkosfürkész-nemzetség képviselői, de a rovarpatogén gombák és fonálférgek is pusztítják. A bábokban az Aleochara bilineata trágyaholyva élősködik. Az imágókat a Scatophagidae ragadozó légycsalád egyedei támadják.

A nyári káposzatlégy elleni védelem

Közvetett: nem ültetni babot a káposztafélék, a burgonya és a spenót helyére. Betartani a megfelelő távolságot az előző évi babültetvényektől. Nem ültetni túl korán és túl mélyre. Az alapos talajművelés ugyancsak csökkenti a kártevők állományát. Kedvező feltételeket teremteni az antagonisták számára.

Közvetlen: kisebb parcellákon az ágyásokat fóliával letakarni. Nagyobb vetésterületeken a vetőanyag csávázása rovar- és gombaölő szerekkel.