Colletotrichum lindemuthianum

Tünetek: bármelyik föld feletti részen szabálytalan kerek foltok képződnek, amelyek a szárakon hosszúkásak. A foltok barnák, a hüvelyeken enyhén besüppedtek, kiemelkedő sötétebb szegéllyel. A foltokon körkörösen gyakran kéződnek termőtestek (acervulusztelepek).

A gomba a fertőzött hüvelyek kopácsairól fokozatosan átnő a szemekre, amelyeken sárgásbarnától vörösbarnáig terjedő foltokat okoz. A fertőzött szemekből kikelt magnövények sziklevelein és hipokotilja-in barna foltok képződnek. A fertőzött levelek erei és az ereket övező szövetek fokozatosan megbámulnák. Súlyosabb fertőzéskor a levelek elhalnak és szárazon lógnak a növényeken.

Jelentőség: a bab legelterjedtebb és legsúlyosabb betegségéről van szó. Mindenütt megjelenik, ahol babot termesztenek.

Gazdanövények: valamennyi babfaj (Phaseolus), mindenekelőtt a veteménybab és a tűzbab, a lóbab (Vicia faba) és a pillangósok (Fabaceae) további képviselői.

Fejlődési ciklus: a betegséget mindenekelőtt a szemek terjesztik, amelyeken a kórokozó akár 9 évig is életképes marad. A fertőzés további forrása a fertőzött tarlómaradványok. Tenyészidőben a gomba konídiumokkal terjed, amelyeket a víz, a szél és a rovarok szállítanak.

ökológia: a betegség elsősorban nedves időben (hosszantartó esők vagy intenzív harmatképződés), 15-25 °C közötti hőmérsékleten terjed. A legnagyobb károk a kevéssé szellős, nem túlságosan napos területeken keletkeznek.

Bab kolletotrichumos fenésedése elleni védelem

Közvetett: a legfontosabb megelőző intézkedés a megfelelő termőhelyek megválasztása, a vetésforgó (legalább 4 év kihagyás a gazdanövények között), nem túl sűrű állomány, gyomtalanított ültetvények és egészséges vetőanyag használata, legjobb, ha az elvetendő bab száraz térségekből származik. Az egyes fajták érzékenységében bizonyos eltérések mutatkoznak.

Közvetlen: csávázott vetőmag (fenilamidokkal). Szükség szerint az ületvény réztartalmú vagy ditiokarbamát alapú készítményekkel kezelhető. Az első kezelésre rendszerint a valódi levelek megjelenésekor kerül sor és szükség szerint egyszer vagy kétszer 10-14 naponként megismétlik. A zöldbabnak szánt babot azonban utoljára virágzás előtt kell kezelni.