Komplex betegségről van szó, amelyet többféle gomba (Fusarium spp., Phytophthora spp., Pythium spp., Phoma pinodella, Thielaviop-sis basicola, Aphanomyces euteiches, Thanetephorus cucumeris stb.) okoz. A gyökerek és a szártövek megbámulnák majd megfeketednek és az oldalgyökerek rothadni kezdenek és elhalnak.

A szártövek keresztmetszetén jól látható az edénynyalábok barnás elszíneződése. A fertőzés következtében a növények elsatnyulnak, megsárgulnak, hervadnak, elszáradnak és elhalnak. A betegség gyakran gócokban fordul elő, olykor azonban csak egyes növények fertőződnek. Leginkább a borsó és a takarmányborsó károsodik, de a betegség megfertőzi a babot, a lencsét és a pillangósvirágúak (Fabaceae) egyéb képviselőit is. A kórokozók a vetőanyaggal vagy a talajjal terjednek, ahol" szaprofita életmódot folytatnak. Innen terjednek át a csírázó növényekre vagy különböző talajlakó állatok (pl. fonálférgek) terjesztik őket. Elsősorban a nehéz, tömött és vizes talajokra kiültetett növények vagy a csökkent természetes ellenállóképességű fajták, illetve a nem megfelelően alkalmazott herbicidek vagy a kedvezőtlen talaj- és éghajlati viszonyok hatására legyengült növények fertőződnek.

A közvetett védelem alapja a gazdanövények termesztésének legalább hatéves szüneteltetése ugyanazon a helyen, egészséges vetőanyag alkalmazása és ellenállóbb fajták termesztése, valamint időben eltávolítani a fertőzött növényeket. A vetőanyag csávázása (fenilamidokkal) a talajból származó fertőzés ellen többnyire csak a vetést követő 3 hétig nyújt védelmet.