Leírás: testük karcsú, pálcikaszerű, felülről fedelesen összerakott átlátszó, feltűnően sűrű hálózattal erezett hártyás szárnyakkal borítva, hosz-szuk 6-10 mm, szárnyfesztávolságuk kb. 20-30 mm. A kis fejen kidülledt szemek, egy pár hosszú, finom fonalas csáp és rágószerv található.

A színük többnyire barnás, foltos vagy világos levélzöld. A lárvák hossza kb. 7-10 mm, testük elnyúlt, amelynek mindkét oldalán kis dudorok, ezeken kemény sertekötegek vannak. A lárvák feje feltűnően lapos és előre álló, hosszú, kampós rágókat visel. A lárvák 3 pár, jól fejlett erős lábon járnak. Színük leggyakrabban szürke, barnásán foltos, barnásvörös vagy sárgászöld. Némely faj lárvája a hátán cipeli a kiszívott zsákmány kitinbőrét, ezzel álcázza magát - és egy darabka fehéres madárürülékre emlékeztet. Nálunk közel 100 recésszárnyú rovarfaj él. A leggyakoribb és a legismertebb recésszárnyúak a fátyolkák, amelyeknek feltűnően dülledt, aranyosan csillogó szemük van. A legnagyobb számban előforduló fajuk a közönséges fátyolka (Chrysopa camea) és még további 6-8 hasonló jelentőségű faj.

Életmód: a barnafátyolkák (Hemerobiidae) és a zöldfátyolkák (Chryso-pidaé) is ragadozók. A hosszú fonálszerű nyelekre egyesével vagy csoportosan helyezik el a petéket a növényeken, naponta mintegy 20 petét, egész életük során összesen akár 800 darabot is. A lárvák fehér, selymes szövedékű, kb. 3 cm átmérőjű kokonokban bábozódnak a növényeken. Évente általában 2 nemzedékük fejlődik, a melegebb térségekben akár 3 is. A fák kérge alatt megbújva, de az épületekben is az imágók telelnek át, bizonyos fajok esetében pedig a 2. nemzedék bábjai.

Jelentőség: elsősorban a barnafátyolkák és a zöldfátyolkák lárvái fontos predátorai a levéltetveknek, a levélbolháknak, a légylárváknak, a kis hernyóknak, a pajzstetveknek, az atkáknak és a takácsatkáknak, de különböző rovarok petéit is fogyasztják. Egyetlen lárva fejlődése során 200-500 levéltetvet, vagy egy óra alatt 30-50 gyümölcsfa-takácsatkát fogyaszt el. Az aranyszemű fátyolka (Chrysopa petia) nagy lárvái akár 1000 levéltetvet is felfalnak. Ragadozók az imágók is, ezek azonban virágporral és nektárral is táplálkoznak.

Védelem és támogatás: mindenekelőtt természetes élőhelyeiket és táplálékforrásaikat kell óvni. Védelemre szorulnak a tömegesen áttelelő tör-pefátyolkák és fátyolkák az emberi lakóhelyeken is, ahol összetévesztik őket a kártékony rovarokkal, ezért pusztítják őket. A széles spektrumú rovarölő szerek alkalmazása megtizedeli a törpefátyolkákat és a fátyol-kákát.