Leírás: karcsú, feltűnően szőrős legyek, testük hosszan elnyúló, potrohúk hegyes végű. A fejen nagy félgömb alakú szemek ülnek és erős szúró-szívó szájszerv mered előre. A hártyás szárnyak nyugalmi helyzetben a potroh fölött vannak összerakva. A rablólegyeknek feltűnően erős, szőrös ragadólábaik vannak.

Életmód: a lárvák a talajban, a homokban, a fatönkökben, a korhadó avarban rejtőzködve élnek. Ragadozók, esetleg korhadó maradványokkal táplálkoznak. Az imágók általában a napsütötte fatörzseken ülnek, egyes fajok szívesen ülnek a földön is. Ott lesnek a zsákmányukra, amelyet heves támadással ragadnak meg, beledöfik erős szívókájukat és hosszan szívják. Bizonyos nagy rablólegyek gond nélkül képesek a kemény bogarakat is felszúmi, nem tudnak ellenállni nekik a ragadozó szitakötők vagy a bűzlő, sőt égető védőváladékokat termelő rovarok sem. Valószínű, hogy a felszúrt zsákmányba mérgező nyálat is bejuttatnak. A rablólegyek táplálékát különböző rovarok, legyek, lepkék, méhek stb. alkotják. A rablólegyek nagyon elővigyázatosak és amint megzavarják őket, villámgyorsan eltűnnek, mielőtt még a közelükbe jutnánk.

Védelem és támogatás: csak a rablólegyek természetes élőhelyeit érdemes védeni. Ezt segíti a kémiai növényvédő szerek megfontolt és józan alkalmazása is.