Leírás: termetes, gyorsan repülő, ritkás szőrű legyek, megjelenésük jobbára a karcsú húslegyekre emlékeztet, potrohúk feltűnően hegyes végű, oldalra kiálló hosszú sertékkel. A lárvák jellegzetesen henger alakú lábatlan nyüvek, fejkapszula nélkül, testük szelvényezettsége alig észrevehető. Európában mintegy 500 fürkészlégyfaj él.

Életmód: a kifejlett legyek édes nedvekkel, nektárral, a levéltetvek mézharmatával táplálkoznak, a virágokon és a rothadó édes gyümölcsön is tömegesen előfordulnak. A lárvák élősködők és különböző gazdaállatok, mint a bogárlárvák és -imágók, a szöcskék és a sáskák, a poloskák, más legyek lárvái, de leggyakrabban a lepkehernyók és a levéldarázs-hernyók belsejében fejlődnek. A fürkészlegyek nőstényei a petéket, illetve a már kikelt lárvákat vagy közvetlenül a gazdaállat testébe rakják, vagy ráragasztják a petéket a gazdaállat testfalára, amelyen a kikelő lárvák átrágják magukat. Más fajok a gazdaállat közelébe, a növényzetre rakják petéiket, és amikor a gazdaállat a növényi táplálékkal együtt a petéket is elfogyasztja, azokból a lárvák a testében bújnak elő. A lárvák parazita életük során a légköri oxigént a gazdaállat testfalának nyílásain át lélegzik be, vagy belül rákapcsolódnak a gazdaállat tracheájára és a légzőrendszerén át lélegzenek. A parazita fürkészlegyekkel fertőzött hernyókat éppen a testfalukon található, a fürkészlégylárvák által kialakított sötét légnyílások alapján ismerhetjük fel. A fürkészlegyek többsége a gazdaállat testén kívül, a talajban bábozódik, de bizonyos fajok a gazdaállat belsejében, a bábjában bábozódnak. A hernyókon egy vagy több fürkészlégylárva is élősködhet. A gazdaállat úgy próbál meg védekezni a támadás ellen, hogy a fürkészlégylárvákat hártyás tokba csomagolja. Jelentőség: a fürkészlegyek gyakran meghatározó módon közreműködnek a túlszaporodott rovarkártevők, pl. a kis téli araszoló, a gyapjaslepkék stb. elpusztításában.

Védelem és támogatás: a leghatékonyabb a fürkészlegyek és a gazdaállatok természetes élőhelyeinek a védelme, mint pl. a vegyszerekkel nem kezelt gyümölcsfák stb. A fürkészlegyek nagyon érzékenyek a rovarölő szerekre.