Jelentős rovarevő emlősök a denevérek, amelyeket nálunk a patkósorrú denevérek és a simaorrú denevérek képviselnek. Leírás: repülésre alkalmas, bőrhártyával borított szárnyakká átalakult elülső végtagjaik alapján ismerjük fel őket. Nálunk összesen 24 patkósorrú és simaorrú denevérfaj fordul elő.

Életmód: valamennyi denevér éjjel aktív és csak bizonyos fajok indulnak el még besötétedés előtt vadászni. Napközben különböző rejtekhelyeken, faodvakban, a tetőgerendázatban, a panelépítmények üregeiben és egyéb helyeken tartózkodnak. A telet gyakran nagy csoportokba verődve téli álmot aludva vészelik át, ebből azonban időnként felébrednek és a telelőhelyek között is röpködhetnek. Kiváló a hallásuk, az éjszakai vadászat során ultrahangjeleket bocsátanak ki, ezek segítségével lokalizálják a repülő zsákmányt. A nőstények általában 1, ritkábban 2 kicsit hoznak a világra. Átlagosan 3-5 évig élnek, bizonyos fajok azonban megérhetik a 20 évet is.

Jelentőség: a rovarevőkhöz hasonlóan törekedni kell a denevérek nappali pihenőhelyeinek és téli szállásainak a megóvására, valamint a táplálékuk biztosítására. A kultúrtájban ez azt jelenti, hogy megkíméljük az idős odvas fákat és főleg nem alkalmazunk szélesspektrumú mérgező rovarölő szereket, amelyek a kártevők mellett teljesen fölöslegesen elpusztítják a hasznos denevérek természetes táplálékát is. A madarakhoz hasonlóan bizonyos denevérfajok számára is kifüggeszthetünk speciálisan kialakított házikókat.