Életmód: valamennyi nálunk élő békafaj hasznos és veszélyeztetett, éppen ezért törvény védi őket. A zöld kecskebékák sekély vizekben és ezek partjánál élnek. Nappal aktívak és sok rovart, apró rákot, puhatestűt fogyasztanak el, de kisebb halakra, békaporontyokra, sőt apró rágcsálókra is rátámadnak.

A gyepi békák szárazföldiek, a vizet csak szaporodáskor keresik fel. Éjjel aktívak, különböző rovarlárvákat, pl. a kártékony bagolylepkék hernyóit, ormányos bogarakat, sáskákat és szöcskéket, csigákat, földi gilisztákat stb. fogyasztanak. A gyepi békák táplálékának kb. 50 %-t kártevők alkotják. A varangyok szárazföldi békák, amelyek a vízben csak rövid ideig, a szaporodáskor tartózkodnak. Alkonyatkor és éjjel aktívak, napközben a földbe temetkezve vagy a földön fekvő tárgyak alatt, nedves helyen elbújva pihennek. A varangyok táplálékát jobbára csúszómászó, nem repülő rovarok alkotják. A leveli békák életük nagy részét a növények között töltik, ahol rovarokat fogdosnak. A valódi békák, a varangyok, a leveli békák és más békafajaink különböző földalatti rejtekhelyeken telelnek át, és tavasszal, sekély, átmelegedett vizekben szaporodnak.

Védelem és támogatás: a békák állományának megóvása érdekében szükség van olyan sekély vizekre, amelyeket a békák tavasszal felkereshetnek, nem szennyezettek és legalább addig fennmaradnak, hogy a békaporontyok - az ebihalak kifejlődhetnek.